Blog ... ali ko misli želim deliti z vami

29 Nov, 2023
Po definiciji je termoregulacija sposobnost organizma za ohranjanje optimalne (pravilne) telesne temperature, tudi ob znatno drugačnih temperaturah našega okolja. Kaj to pravzaprav pomeni? Vsi vemo, da naj bi bila naša telesna temperatura, če jo merimo pod pazduho, nekje med 36 in 36,8 stopinjami Celzija. Ali se to spremeni, če gremo na počitnice v puščavo, kjer temperature sežejo do 45 ali celo 50 stopinj Celzija??? NE! Kaj pa, če gremo v Sibirijo, kjer se soočimo s temperaturo okolja 50 stopinj Celzija pod lediščem? Tudi v takem okolju bo naše telo ohranilo optimalno telesno temperaturo, torej 36 do 36,8 stopinj Celzija pod pazduho. ZAKAJ? ZATO, KER JE TO TEMPERATURA, KI JO TELO POTREBUJE ZA PRAVILNO DELOVANJE. Vsako odstopanje od pravilne temperature pomeni spremenjeno /nepravilno delovanje v določenem delu telesa, kjer prihaja do odstopanja. Naj za lažje in boljše razumevanje navedem nekaj primerov: Če je v glavi prevroče ali prehladno, hipofiza, hipotalamus in tudi ščitnica NE DELUJEJO PRAVILNO. Če je v pljučnem delu prehladno, so pljuča zelo dovzetna za virusne okužbe. Če je v črevesju prevroče, prihaja tam do fermentacije hrane, zaradi česar je absorpcija hranil praktično onemogočena. Termoregulacija je torej izjemno pomemben mehanizem našega telesa. Marsikdo bi na tej točki pomislil, da se nam s termoregulacijo ni potrebno ukvarjati, saj temperaturo naše telo uravnava samo. Žal pa je tako, da to funkcijo telo dobro opravlja le do takrat, ko to zmore! Če pa z našim življenjskim slogom telo ošibimo in ga vsakodnevno pregrevamo, kaj hitro znotraj nas pride do nepravilnih temperatur. Običajno se telo najprej začne pregrevati v trebušni votlini, posledično pa to vpliva na temperature v drugih delih telesa. Nikakor pa ne govorimo le o pregrevanju in o previsokih temperaturah. Še precej bolj patološke so prenizke temperature, ko se v določenih delih telo začne ohlajati. V hladu ni energije, ni življenja. V Balanseri zaradi vsega zgoraj napisanega ogromno pozornosti namenjam telesnim temperaturam, na podlagi katerih izvedem analizo delovanja vašega telesa. Merim temperaturo v glavi, v pljučih ter v trebušni votlini. Od teh temperatur je odvisno delovanje celega telesa, so odvisni vsi procesi in vsaka najmanjša kemijska reakcija, ki poteče v telesu. Nemalokrat je telesu treba pomagati , da se ohladi ali ogreje in to je prvi pogoj na poti k pravilnejšemu delovanju, torej zdravju. Ajda Rodman Lastnica naturopatskega studia Balansera in avtoric Programa revitalizacije 2022 in Programa revitalizacije 2023 v okviru Športnega kluba V Gibanju .
14 Sept, 2023
V prvem delu bloga o črevesni mikroflori sem pisala o izjemnem pomenu ravnovesja v našem črevesju, kjer morajo dobre bakterije prevladovati nad škodljivimi. Danes pa se bom – kot obljubljeno – podrobneje posvetila temu, kako vsakodnevno skrbeti za zdrav mikrobiom. PRAVILNA PREHRANA JE KLJUČ DO HARMONIJE: Za ohranjanje zdrave črevesne flore je pravilna prehrana ključnega pomena. Medtem ko naj imajo polnovredne žitarice, sadje in zelenjava v prehrani osrednjo vlogo, je treba biti pozoren na čas njihovega uživanja. Sadje – na primer - je sicer polno vitaminov, a v drugi polovici dneva se mu raje izognite, saj vam v tem času lahko povzroči težave. Zakaj? Zaradi visoke vsebnosti sladkorja. Še veliko večjo previdnost velja nameniti procesiranemu sladkorju, ki spodbuja rast škodljivih bakterij in gliv, kot je recimo kandida. Zato se je zelo pametno izogibati predelani hrani in sladkarijam s trgovskih polic. A to ne pomeni, da morate sladkor povsem izločiti iz svoje prehrane. Nasprotno!!!! Sladkor je vir energije, ki ga telo nujno potrebuje. Sladkor je pravzaprav edina hrana za naše možgane. Iz emocionalnega vidika pa sladkor predstavlja tolažbo. Zato se nikakor ne odrekajte sladkorju, vendar pa ga uživajte le v dopoldanskem času. Pri izbiri sladil dajte prednost naravnim alternativam, kot so sadje, suho sadje, kakovosten med, javorjev, datljev in agavin sirup. Vsak dan si privoščite sladek zajtrk. Sprostite se in si privoščite palačinke, domače zavitke, ali celo čokolado, če ste zelo sladkosnedi in vas čez dan večkrat premaga hrepenenje po sladkorju. Na ta način boste svojemu telesu zagotovili sladkor, ki ga potrebuje, obenem pa poskrbeli, da se vam popoldne ali zvečer ne bo zahotelo »sladkarijskega pohoda«, ko sta naši prebava in presnova že upočasnjeni. Če se zvečer znajdete pred omamno čokolado ali mamljivimi piškoti, si obljubite, da boste v njih uživali takoj naslednje jutro. S tem se vam ne bo potrebno odrekati, temveč boste tovrstne pregrehe le prestavili na čas, ko vam praktično ne škodujejo. Seveda pa ne pozabite, da so vsi ogljikovi hidrati, kot sta na primer kruh in testenine, tudi sladkor. S takšnim pristopom boste ohranjali ravnovesje v svoji prehrani in črevesni flori, kar bo močno pozitivno vplivalo na vaše zdravje. V GIBANJU DO ZDRAVJA: Redna telesna aktivnost spodbuja prekrvavitev v prebavnem traktu in tako ustvarja boljše pogoje za zdravo črevesno floro. STRES V GLAVI, TEŽAVE V ČREVESJU: Stres ruši ravnovesje v črevesju. Kakorkoli se mogoče nekoliko čudno sliši, vendar vsaj pol ure na dan, ko si vzamemo čas le zase, da se resnično sprostimo, lahko dela čudeže v našem črevesju. Naj bo to meditacija, sprehod v naravi, slikanje na platno ali klepet s prijateljico s kozarcem limonade v roki… Vsakdo ve za sebe, kaj je tisto, kar ga bo sprostilo in umirilo. Naj bo to čas, ko si dovolimo, da pozabimo na vsakodnevno naglico in se posvetimo lastnemu duševnemu in fizičnemu počutju, ne glede na to, kako smo zaposleni. SANJE ZA ZDRAVJE: Dovolj kakovostnega spanca podpira razvoj zdrave črevesne mikroflore. Seveda pa že vrabci čivkajo, da je za doseganje kakovostnega spanca treba oditi v posteljo vsaj ob deseti uri. NAŠE PRIJATELJICE - PROBIOTIČNE KULTURE: Probiotiki so neprecenljivi zavezniki za naše zdravje, ki jih priporočam prav vsakomur dvakrat letno. Če bi se zelo dosledno in vsakodnevno držali načel zdravega življenjskega sloga, kot sem ga opisala zgoraj, morda uživanje probiotikov ne bi bilo nujno potrebno. Vendar pa se nam vsem nemalokrat zgodi, da naš zdrav način življenja nekoliko zdrsne in takrat so probiotične kulture naša »prva pomoč«. Probiotiki so dobre bakterijske kulture, so koristni mikroorganizmi, ki se v našem črevesju razmnožijo in kolonizirajo ter tako močno pripomorejo k prevladi dobrih bakterij nad škodljivimi, kar – zdaj to že vemo – predstavlja pogoj za dobro počutje in zdravje. Da bi bilo uživanje probiotikov kar najbolj učinkovito, priporočam dvomesečno probiotično kuro dvakrat na leto. Najprimernejši čas za to je jesen, da se okrepimo za zimo ter pomlad, ko se spopadamo s pomladansko utrujenostjo. Tudi narava z enakonočjema nas v teh dveh obdobjih energijsko najbolj podpira pri tem. Seveda pa je ključno izbrati prave probiotične kulture za naš namen ter naše potrebe. Za preventivno krepitev imunskega sistema priporočam EFI Acidophilus. Pri težavah s črevesjem je EFI Entero prava izbira, medtem ko je EFI Boulardii pravi za tiste, ki se soočate z nagnjenostjo k diareji in težavami, povezanimi z glivo kandido. Ajda Rodman (Lastnica naturopatskega studia Balansera in avtorica Programa revitalizacije 2022 in Programa revitalizacije 2023 v okviru Športnega kluba V Gibanju )
25 Aug, 2023
Medtem, ko redno gibanje že dolgo povezujemo z izboljšanjem telesne kondicije in zdravja, pa nekoliko manj z zdravjem povezujemo lastno črevesno floro, na katero vpliva tudi gibanje. Prav zato si pred začetkom nove gibalne sezone v športnem klubu V gibanju z vami želim deliti nekaj misli in dejstev o omenjeni tematiki. Črevesna flora, imenovana tudi črevesna mikrobiota ali črevesni mikrobiom…te besede marsikomu zvenijo kot nekaj medicinskega, celo znanstvenega ali težko razumljivega, pa vendar gre v resnici le za svet mikroorganizmov, ki naseljujejo naše prebavne trakte, večinoma debelo črevo. Sama si mikrobioto rada predstavljam kot drobcena, drobcena bitja, jaz pa sem njihov planet. In vsi – tako jaz, kot oni – moramo težiti k zdravemu sobivanju. Jaz skrbim za njih, oni pa skrbijo zame. Ta drobcena bitja so bakterije, virusi, glive in drugi enocelični organizmi…Ja, v našem črevesju ves čas prebivajo tudi virusi in glive. In tudi med bakterijami najdemo tako dobre, koristne bakterije, kot patogene, škodljive bakterije. Meni se zdi enako, kot med ljudmi. Tudi na naši Zemlji živimo tako dobri, prijazni ljudje, kot nekaj tistih, ki v sebi nosijo slabe lastnosti. Vendar dokler v določeni skupnosti prevladujejo dobri ljudje, je svet tam lep. Ko nadvladajo »hudobni« ljudje, sta mir in sreča izgubljena. In prav enako se dogaja v našem črevesju, mi pa smo vsak za sebe njihova skupnost. Dokler v nas prevladujejo dobri mikroorganizmi, uživamo v zdravju. Ko pa se pretirano razmnožijo slabi mikroorganizmi, se soočimo z boleznijo in celo emocionalnimi in psihičnimi težavami. Ja, prav ste prebrali. V zadnjem desetletju so znanstveniki močno napredovali na področju črevesne flore in dokazali celo povezavo med mikrobioto in čustvenim ter psihičnim stanjem posameznika. V svetu se že uveljavlja nov pristop zdravljenja depresije. Namesto predpisovanja antidepresivov se ponekod raje poslužujejo zdravljenja črevesne flore in vse kaže, da nov pristop deluje. Kar spomnite se kakšnega trenutka, ko ste imeli zares močno tremo ali ste bili zaradi česa napeti in na trnih. V katerem delu telesa ste to čutili? V črevesju! Zelo pogosta reakcija organizma v takem trenutku je »črvinčenje« in povečano ter mehkejše odvajanje blata. Niso Kitajci že tisoče let nazaj črevesju zaman govorili »drugi možgani«. Jasno je, da od črevesne flore ali mikrobiote ni odvisna le naša prebava, kot bi marsikdo mislil. Vse skupaj sega precej dlje. Naša črevesna flora pomaga pri izgradnji našega celotnega imunskega sistema, sintetizira vitamine in vpliva na naše razpoloženje. Verjetno se na tem mestu že vprašate, od česa je torej odvisna naša črevesna flora in kako lahko vplivamo nanjo. Da pa ne bo današnji blog predolg, naj kljub temu na tem mestu zaključim. Za danes si želim, da minutko svojega časa namenite razmisleku o napisanem in si ustvarite lastno predstavo skrivnostnega sveta znotraj nas samih. O tem, kako skrbeti za ta čudoviti svet, in tudi o tem, kako ga uničujemo, pa nadaljujem prav kmalu in vas že zdaj toplo vabim k branju. Ajda Rodman (Lastnica naturopatskega studia Balansera in avtorica Programa revitalizacije 2022 in Programa revitalizacije 2023 v okviru Športnega kluba V Gibanju )
09 Jun, 2023
Po izvedenem Programu revitalizacije bi vam rada napisala nekaj malega o organskem siliciju , saj je za mene to resnično eden boljših dodatkov k prehrani v pomladnem in poletnem času. Silicij je mineral, ki je v našem telesu naravno prisoten in je med drugim odgovoren za sintezo telesu lastnega kolagena in elastina. Torej… manj silicija - manj kolagena in elastina. In prav zato je silicij tako poznan kot mineral za lepo kožo, bujne lase in trdne nohte. Delamo pa siliciju ogromno krivico, če mu pripisujemo le lepotni pomen . V človeškem telesu silicij namreč najdemo v vseh celicah in igra OBRAMBNO VLOGO . Prisoten je v kosteh, koži, zobni sklenini, v srcu in aorti, lečah, mišičnem tkivu, trebušni slinavki, jetrih, ščitnici, ledvicah in nadledvičnih žlezah, pljučih, vranici, možganih, priželjcu, v stenah žil in v krvnem obtoku. Silicij sodeluje pri resorpciji kalcija, zagotavljanju trdnosti kosti, prožnosti mišic in kit. Dejstvo pa je, da s staranjem nivo silicija v telesu upada in raven silicija je v telesu neposredno povezana s stopnjo naravnega staranja. Zato je silicij vsekakor zelo smiselno dodajati. Vendar pa pozor… LE ORGANSKA OBLIKA SILICIJA JE BIOLOŠKO RAZPOLOŽLJIVA IN BIOLOŠKO AKTIVNA!! Kar v laičnem jeziku pomeni, da naše telo lahko sprejme in izkoristi izključno organski silicij. Naj povzamem, zakaj je organski silicij vredno uživati: Ker je nujen za sintezo kolagena in s tem za lepšo, bolj prožno in napeto kožo Ker upočasnjuje staranje kože Ker izboljšuje mikrocirkulacijo v koži Ker deluje proti pigmentnim madežem na koži Ker deluje proti celulitu Za čvrste nohte Za sijoče lase Za zdrave kosti (še posebej za kolke in hrbtenico) Proti bolečinam v sklepih (zelo koristen dodatek v primeru osteoporoze ali artritisa) Sama silicij uporabljam kar na tri načine: Zjutraj »eno šilce« na tešče popijem (30 ml – merica je priložena) kar takoj, ko pridem v kopalnico. Shranjenega imam poleg umivalnika, da zagotovo nikoli ne pozabim. Organski silicij je brez vonja in okusa, zato uživanje ne povzroča nobenih težav. Poleg uživanja se z njim tudi vsak dan po tuširanju škropim po celem telesu oz. na »problematičnih« mestih (stegna, zadnjica, prsi). Telo obrišem, poškropim s silicijem in počakam, da se vpije v kožo. Ko je le-ta spet suha, jo namažem še z oljem. Pri nanašanju krem in losijonov sem previdna, saj vse, kar namažemo na kožo, preide v limfo in kri. Prav zato uporabljam za nego kože kar jedilno, nerafinirano, nefiltrirano lešnikovo olje, ki se čudovito vpije v kožo in jo nahrani. Tretji način uporabe pa je kot tonik za obraz – del vsakodnevne nege obraza. Na očiščen obraz poškropim silicij, nežno razmažem in kakšno minutko ali dva namenim še masaži obraza z blazinicami prstov. Ko se koža osuši, nanjo nanesem še olje. Za obraz uporabljam posebno mešanico jedilnih olj z visoko vsebnostjo organskega estrogena, ki se prav tako absorbira skozi kožo in se mi zdi nepogrešljiv v letih PRED menopavzo in KO menopavza nastopi. Nad tem oljem sem tako navdušena, da že planiram še kakšno »akcijo« z njim v prihodnosti. Nekateri priporočajo tudi obkladke iz silicija čez noč za še učinkovitejše odpravljanje celulita in učvrstitev prsi, v kar sicer verjamem, vendar se mi osebno zdijo takšni obkladki precej nepraktični, zato jih sama ne izvajam. Če pa bi vi slučajno želeli več informacij tudi o tem, se lahko name obrnete preko fb: Balansera - naturopatija z metodo termoregulacije Vsekakor pa vas moram opozoriti, da mora biti organski silicij vedno shranjen v plastični, temni embalaži. Nikoli ne prelivajte silicija v stekleno embalažo, saj se s tem spremeni njegova kemijska struktura. Nasvet: V kolikor ne najdete temne plastične pršilke, uporabite svetlo in jo ovijte v alufolijo. Organski silicij s smernicami zdravega poletnega prehranjevanja in tedenskim jedilnikom z recepti lahko naročite TUKAJ . Ajda Rodman, lastnica naturopatskega studia Balansera in avtorica Programa revitalizacije 2022 in Programa revitalizacije 2023 v okviru Športnega kluba V Gibanju .
10 Sept, 2021
Kakšen užitek in veselje je bilo voditi spet vadbo v živo, v telovadnici! Po dolgem letu in pol pavze, ki se je, v taki dolžini, zgodila v mojem klubu prvič, odkar sem pred 30 leti pričela z vodenjem skupinskih vadb, še v gimnazijskih letih v moji domači vasi Mojstrani, sem pred dnevi ponovno stala pred skupino mojih članov, tokrat v živo . Online vadba je bila v preteklem letu edina možnost gibanja skupaj z mojimi vadečimi in mnogimi novimi udeleženkami in udeleženci, ki ste iskali način gibanja v času lock downa, ko so bile telovadnice zaprte. Spočetka sem se sicer upirala ideji, da vadbo v telovadnici nadomestim z online vadbo . Nekako nisem želela zagristi v to jabolko, saj sem menila, da je "eye to eye" stik tisti najbolj pristen, najbolj živ, najbolj občuten. Misel na vodenje vadbe pred kamero me je sprva tudi pahnila nekakšen stres in nelagodje ker, nevešča uporabe najnovejših tehnologij, se nisem počutila najbolj "olimpijsko", ko je bilo treba prvič stopiti pred zoom kamero in odvoditi prvo online vadbo. A pregovor "vaja dela mojstra", se je tudi tokrat izkazal za resničnega in vsaka nova odvodena online vadba mi je prinesla novo izkušnjo in postajala sem čedalje bolj sproščena v vodenju pred kamero. Online način vadbe mi še vedno prinaša nove izkušnje in znanja, za katera sem hvaležna. Hvaležna, da me življenje uči, da se je koristno učiti novih veščin, novih znanj neprenehoma, ne glede na starost v kateri smo. Učiti in ne obstati na mestu. Zdaj sem vesela, da je bil pravzaprav ugriz v jabolko sočen in koristen, saj je online vadba postala stalnica moje ponudbe vadb. Težko si predstavljam, da je ne bi več nudila. Postala je udobje domače dnevne sobe mnogim mojim članom in tudi novim udeležencem, ki so iskali udobje prihranjenega časa in možnosti gibanja. Vsaka analiza posnetka po koncu online vadbe mi še vedno pomaga napredovati v boljšem podajanju navodil udeležencem vadb in v boljši izbrani poziciji vaje pred kamero, da je nazorno vidna. Najtežje voditi online je edino takrat, ko udeleženci vadite brez vkljopljene kamere, ker se mi zdi kot da tavam v temi, sama s sabo. Zanašam se le na notranji občutek , ki sem ga pridobila v dolgih letih vodenja in le-temu se imam zahvaliti, da nekako uspem iti skozi vadbo v pravem ritmu prehoda iz vaje v vajo, da mi udeleženci lahko brez težav sledite. Ni čudno torej, da je biti v živo z vami v telovadnici, v "eye to eye" kontaktu, ko zaznavam vaše odzive na vaje z vsemi mojimi čutili, tak užitek.
07 Dec, 2020
Intervju - priloga časopisa Gorenjski glas: V Športnem klubu V gibanju smo sedaj dostopni povsod in vsem, ki želijo krepiti telo in duha pod strokovnim vodstvom in v družbi,” pravi Barbara Šogorič, prof. športne vzgoje, ustanoviteljica in strokovni vodja kluba V gibanju.

Prijavite se na naše E-novice

Prijavite se na naše novice in ostanite v stiku z nami.

Contact Us

Vabljeni v gibanje z nami!

PRIČETEK POLNEGA URNIKA ONLINE VADBE 6. 9. 2021,

z dvema jutranjima terminoma in tremi večernimi!


Vadite lahko online tudi s prejetim POSNETKOM, ki je aktiven 7 dni!

PRIČETEK VADBE V TELOVADNICI V Lj.-Šentvid tudi 6. 9. 2021.

Pošljite vašo prijavo na info@vgibanju.si.

Vabljeni v gibanje z nami!

Pridruži se nam!

Sledite nam


Sledite utrinkom naših vadb, priporočilom in nasvetom za zdrav življenski slog na naših družabnih omrežjih.

Share by: