V gibanju logo

Prehrana in vpliv lune

kategorije: Blog, Polonina "Akademija zdravja"

Zadnji teden opažam nenavadno lakoto. Pravzaprav požrešnost, če sem natančna. Okrog popoldneva se začne in traja, dokler ne zapolnim svojega želodca čim hitreje in s čim več hrane… Hvala bogu, da je to moja, zdrava hrana, ampak še vedno je težava v količini…

Ko se opazujem, se ne prepoznam, nekaj v meni me vleče k hrani: v hladilnik, shrambo, v trgovino. Nek močan vzgib, neka močna energija mi ne da miru, dokler ne planem po hrani. Ja, prav ste prebrali: planem!

Pomislim:

Menstruacija? Ni kriva – sem ravno na polovici…
Utrujenost od intenzivnih priprav novega prehranskega programa? Ne – sem vmes že nabrala moči…
Premalo spanja? Tudi ne – sem se resnično potrudila, da sem nabrala vsaj dve uri spanja pred polnočjo…

Kaj pa Luna? Hm, tukaj bi pa našla kaj »materiala«…
Poiščem, kaj so zapisali »moji priljubljeni« na internetu:
astrologinja Gaja Asta na Facebooku dnevno objavlja svoje usmeritve, ki jih rada preberem, ker običajno drži, kar napiše. O tokratni polni luni piše takole:

Pred nami je teden zelo zanimivih aspektov. 20.3. imamo pomladno enakonočje, Sonce bo vstopilo v ovna in začne nov letni ciklus. Poslovimo se od energij zime in vstopimo v obdobje svetlobe. Na nebu se ob Ščipu, 23.3., dogodi delni Lunin mrk, proti koncu tedna pa se pojavljajo močne energije, manifestacije in večje spremembe. Zelo zanimiva astrološka dogajanja, ki predvsem označujejo obdobje preobrazbe na osebni ravni, če želite čim bolj zaznati in poglobiti spremembe, ki jih prinaša astrološko vesolje za vas, vam priporočam da se 20. in 21.3. postite, oziroma ste med 20. in 24. na pomladanski dieti. Pomembno je namreč, da zaznamo, kaj nam vesolje sporoča, v zvezi z našo potjo, kariero, osebnostnim razvojem. Če ste v tem obdobju bolj v notranjem miru in dieti, lahko prepoznate informacije, tudi skozi sanje ali intuicijo. Obdobje med mrkoma se z Luninim mrkom seveda zaključuje, okoli Luninega mrka bo spet nevarno obdobje, možni so teroristični napadi. Sončev mrk je imel večji vpliv na družbeno raven medtem, ko bo Lunin bolj ustvarjal spremembe na osebni ravni. Vsi dnevi v tem tednu so pomembni za različne akcije, nove začetke in predvsem ustvarjanje življenja kakor si ga želite. Določene stvari lahko zavestno opustite in se posvečate tistemu kar verjamete, da bo vaša pot v prihodnost. Nuditi si morate v tem tednu čim več notranjega miru, v pozdrav pomladi je prav tako dobro, da si umijete obraz, roke, skratka da se osvežite z izvirsko vodo. Venera bo imela ta teden bolj mistično naravo, Merkur z vstopom v ovna prinaša novosti, nove informacije, približuje se Soncu in prebuja intuicijo. V petek bo Venera v opoziciji z Jupitrom, to je aspekt ob katerem ne priporočam nakupov, ker se lahko izkažejo za nepravilne. Prav tako ob času Luninega mrka priporočam previdnost na cesti, previdnost v prometu in pri delu, možnost terorističnih napadov bo spet velika. Pijte čim več sveže vode. V nedeljo bo Sonce vstopilo v ovna. Ovnovo znamenje predstavlja rdečo iskro, začetni plamen, ki je po svoji naravi občutljiv, vendar ima jasen namen. V času ovna klijejo semena, zelena sila narave začne svoj intenziven impulz. Sonce je v marcu na višku in je tudi zato za kožo zelo nevarno. Vselej v obdobju okoli Ščipa nadvlada vse ostale energije, da moč, pogum in pokaže na jasno pot. Ovni so dobrosrčni, z izraženo neustrašno borbenostjo, v njihovem življenju prevladuje trma in odločenost, gredo vedno naprej in se ne ozirajo na druge. To je tudi srž pomena njihovega življenja, saj s svojim vedenjem tako premikajo meje in odkrivajo nove nikoli shojene poti. So pionirji, bodisi v načinu življenja, čustvovanja, tehnologiji, izumiteljstvu. Običajno začenjajo vse večje projekte, ki jih po naravni poti kasneje zapolnjujejo in prevzamejo druga astrološka znamenja. V splošnem je za ovne pomembno, da kljub vsemu najdejo svoj notranji mir in najdejo sočutje v odnosih.

Zanimivo… Tole o postu je moje telo očitno »načrtno preslišalo«, so mi pa dali misliti vsi pojavi na kupu:

  • SPOMLADANSKO ENAKONOČJE,
  • LUNIN MRK,
  • SONČEV MRK
  • IN ŠE POLNA LUNA!!

Zdaj pa razumem!

  • Že s samim prihodom pomladi se v naravi dogaja »na polno«, vse se hoče na novo zagnati, odriniti, vzkliti… Od tod zmeda.
  • Luna ne povzroča samo plimovanja morja, njene energije sežejo globoko v vsakogar izmed nas – še posebno dojemljive zanje smo ženske!
  • Sončev mrk… sama si predstavljam situacijo, ko ti nekdo ugasne luč, in si izgubljen v temi. Izgubiš kompas, kratek čas tavaš v temi – v tem primeru moje celotno telo.
  • Nisem omenila, da me danes zvečer čaka še izjemno močna meditacija, ki prav gotovo doda svoj delež v moje notranje okolje…

Pa sem prišla do svojega odgovora! Pravzaprav več njih!
Ali je naključje, da se sedaj, kot to pišem, že počutim lažje, bistveno bolj čutim tisto pravo Polono? Ki ve, kdaj je resnično lačna in kdaj požrešna?

Ženske smo pač take. Medtem ko je moška energija linearna, ki se kaže v jasnosti, odločnosti in manifestaciji, me živimo in delujemo v ciklih. Naša energija je energija kroga: rojstvo, začetki, zagon, kreativnost, toplina pa tudi umiranje, zaključki itd…
(Več o tem si preberite v (meni) odličnem članku, ki govori o vplivu luninih men na žensko telo:
http://www.sensa.si/duhovnost/duhovno-dozivljanje-menstrualnega-cikla-lunine-mene-in-zensko-telo/).
Zato moški naših nihanj dostikrat ne razumejo, ker skozi svoje »linearne« oči ne morejo videti cikličnosti. Pa saj jih še same ne!
Šele, ko bomo same začele prepoznavati znake, ki nam jih pošilja telo, bomo začele odkrivati čare ženskosti in prepoznavati zmote, v katerih smo živele.

Poskusite že ta teden prebuditi del sebe – spomladansko enakonočje je kot nalašč za nove začetke!

Zavedajte se, da ste izjemno intuitivne – spremembo lahko čutite še preden pride. Naj občutek pride v kakršnikoli obliki (požrešnost ali popolnoma nobenega občutka lakote, utrujenost, »tečnoba«…), pomembno je, da ga prepoznate in mu sledite. Telo nikoli ne laže, samo slišite ga ne, če niste v stiku z njim! Poiščite tiste svoje prave občutke, povežite se znova same s sabo in prišle boste do najboljšega kompasa, do najboljšega zdravnika, do najboljšega vozila in najboljšega prijatelja na tem svetu: svojega telesa.

V vednost:

  • RASTOČA LUNA dovaja, načrtuje, navzema, gradi, vdihuje, shranjuje energijo, zbira moč, spodbuja k prizanesljivosti in oddihu. Bližje je polna luna, močneje deluje ta sila.
  • POJEMAJOČA LUNA razstruplja in izpira, izloča pot in izdihuje, suši, utrjuje, poziva k vlaganju in porabi energije. Bližje je mlaj, močnejša je ta sila. (po knjigi Z lastnimi silami: J. Paungger in T. Poppe)

Poskrbite zase, drage moje ženske, in storite to čim prej!

Polona Schmitzberger, prof. Šp, vzgoje
Vaditeljica kluba V GIBANJU

Kontakt

Športni klub V GIBANJU

Naslov

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana

Telefon

+386 40 99 00 22

Številka TRR pri Unicredit banki

SI 56 2900 0005 1187 242

Prijava na e-novice

Sodelujemo z

Privilegium Slovenia Pulz šport Kofler šport

Donator

Maros