V gibanju logo

Pomen hrane po treningu

kategorije: Blog, Razmišljanja

Zadnje čase me vse več vadečih sprašuje, kako je s prehrano po treningu. Ničkolikokrat slišim komentarje, da po intenzivnem treningu, kjer kilogrami “kar letijo stran”, raje ne bi jedli.

A največja napaka, ki jo lahko naredite je, da po vadbi ne jeste!

V času treninga smo izpostavljeni številnim dejavnikom s katerimi se mora naše telo soočiti in prilagoditi. Zadihanost, povišan srčni utrip, občutek “težkih” rok in nog… Če ta visoka intenzivnost traja dlje časa je telo po treningu izčrpano, naše energijske zaloge (ki jih telo kopiči tekom vnešenih dnevnih kalorij skozi obroke) pa izpraznjene. In ravno po treningu naše telo kar kriči po hrani. Da pa bo porabljene zaloge kar se da dobro nadomestilo, moramo telesu dati to kar najbolj potrebuje. Kljub temu, da verjetno velika večina izmed vas po treningu ne čuti lakote.

Obstaja veliko teorij o tem kaj, kdaj, koliko in zakaj jesti po vadbi… S tem mislim predvsem na vnos beljakovin (B) in ogljikovih hidratov (OH).

Če trening naredite dopoldan oz. zgodaj popoldan lahko brez težav poskrbite, da telo v določenem obdobju po treningu dobi vse porabljene energetske zaloge. To obdobje je običajno v prvi uri po treningu, pri visoko intenzivnem treningu že v najmanj pol ure po treningu!

Najboljši nadomestek izgube oz. porabe lahko nadomestimo tako, da v roku 15ih minut po treningu zaužijemo obrok bogat z OH (sadje, oreščki, rozine, suho sadje,…), v roku največ ene ure po treningu pa obrok pretežno sestavljen iz zdravih OH in B v razmerju 1:4, (solata z ajdovo kašo, kamutom,…, prepeličja jajca, piro na katero dodate kos piščančjih prsi ali ribo). Možnosti je nešteto.

Tisti pa, ki imate vadbo pozno zvečer, takoj po treningu zaužijete sadje (sama še vedno zagovarjam banano). Pomembno je, da tudi ob prihodu domov pojeste še en obrok. Pred spanjem, tudi ker ni prevelike porabe časa za pripravo obroka, priporočam beljakovinski sheak-e v katerega lahko dodate prepeličja jajca, sadje (gozdne sadeže, pol banane…), ingver, rozine, različne oreščke, goji jagode… Med sheak-i lahko izbirate take, ki so na bazi sirotke, riža, ovsa, – prilagodite si izbiro svojemu okusu in potrebam (na primer izbira riževega shake-a, če ste alergični na mlečne beljakovine…).

Najslabše kar lahko naredite svojemu telesu je, da ga pustite lačnega. In če samo pomislite, da tudi pred treningom vsaj 2 uri niste jedli… Potem telo nima enakomernega vnosa potrebnih energijskih zalog in posledica tega je (govorim o tistih posameznikih, ki trenirajo) izčrpanost in pregorelost!

Izbirajte zdrave obroke in prigrizke (suho sadje, oreščke, sadje,…)…
Igrajte se z barvami svoje hrane…
Načrtujte obroke, naredite si tedenske plane…
Na jedilnik dodajte ribo…
Ogljikove hidrate si zaslužite z vadbo…
Ne potrebujete vsakodnevnih treningov. Dopolnite treninge s sprehodi, počitki, masažami…
In zapomnite si: naše telo ni koš za smeti. Več dobrega kot mu damo, več nam vrne nazaj.

Kontakt

Športni klub V GIBANJU

Naslov

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana

Telefon

+386 40 99 00 22

Številka TRR pri Unicredit banki

SI 56 2900 0005 1187 242

Prijava na e-novice

Sodelujemo z

Privilegium Slovenia Pulz šport Kofler šport

Donator

Maros